0591-645 648

Waanderweg 64, 7812 HZ, Emmen

Top

Omzet autobranche omhoog, maar personeelstekort

Omzet autobranche omhoog, maar personeelstekort wordt nijpend

Kopzorgen voor garagehouders en autoverkopers. Want hoewel de omzet weliswaar verder steeg in het tweede kwartaal, zijn bedrijven door het tekort aan personeel somber over de rest van het jaar.

In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar steeg de omzet van de autobranche met 7,2 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet groeit al sinds 2015 ieder kwartaal, behalve in het laatste kwartaal van 2016.

Vertrouwen omlaag

Maar hoe lang dat nog doorgaat, daar lijken ondernemers over te aarzelen. Het ondernemersvertrouwen is van positief omgeslagen naar licht negatief, aldus het CBS.

Dat is een beeld dat wordt herkend door brancheorganisatie BOVAG, al blijft de winstgevendheid nog wel op een hoog niveau, aldus woordvoerder Tom Huyskens.

“2016 was het jaar met de laagste verkoopaantallen sinds begin jaren zeventig”, plaatst hij de omzetgroei van de afgelopen jaren in perspectief. “We zijn nog echt ver verwijderd van wat we gewend waren voor de crisisjaren.”

Structureel 50.000 minder verkocht

Vóór 2008 verkocht de branche gemiddeld 480.000 nieuwe auto’s per jaar, dat is nu al jaren 430.000, aldus Huyskens. Dat er structureel minder auto’s verkocht worden, wijt hij aan auto’s die beter zijn geworden en dus langer meegaan. “Daarnaast koos de consument door de crisis soms noodgedwongen voor tweedehands en is daar zo tevreden over dat ze daarbij blijven.”

Autobedrijven zijn om twee redenen wat somberder over het komende halfjaar, vertelt Huyskens. “Aan de ene kant is er de onzekerheid over de nieuwe uitstootregels en de gevolgen daarvan op de bpm. Daarnaast is er simpelweg een tekort aan handjes. Groeien is onmogelijk als je niet genoeg mensen hebt om reparaties uit te voeren.”

Groot personeelstekort

Eind mei kampte een op de vijf bedrijven in de branche met zo’n groot tekort, dat de werkzaamheden er onder te lijden hadden. Voor gespecialiseerde autoreparatiebedrijven is de nood het hoogst: daar kampt een derde met een tekort.

De branche probeert dat onder meer op te lossen met leerwerktrajecten. Daarbij werkt iemand vier dagen onder begeleiding van een ervaren monteur mee, de vijfde dag is voor het volgen van een opleiding.

Bron: RTL Nieuws