Waanderweg 64, 7812 HZ, Emmen

Top

Delta Lloyd stopt met garageverzekeringen

Delta Lloyd en Bovemij

Delta Lloyd verkoopt zijn portefeuille garageverzekeringen toch niet aan Bovemij. Beide partijen kondigden vorige maand aan een intentieverklaring te hebben getekend die voorzag in een overdracht van het risicodragerschap per 1 januari 2017. Maar die overdracht gaat niet door, zo blijkt nu.

Delta Lloyd wil de portefeuille afstoten omdat het zich meer op winstgevendheid en kernactiviteiten gaat richten. In het kader daarvan is de Xclusief-portefeuille (voor vermogende klanten) verkocht aan Ansvar. Ook worden er via het volmachtkanaal geen agrarische verzekeringen meer verkocht. De garageportefeuille bestaat uit specialistische verzekeringen voor garagebedrijven en agrarische mechanisatiebedrijven en is naar schatting € 10 mln groot. Delta Lloyd bood een pakketverzekering (oorspronkelijk ontwikkeld door het later via Erasmus overgenomen NOWM) waarin ook niet-garagespecifieke dekkingen als Brand en Rechtsbijstand waren opgenomen.
Nu de overname niet doorgaat, worden de polissen opgezegd. Woordvoerder Janneke Dijkstra van Delta Lloyd wil niet zeggen waar het misliep. “We hebben ons best gedaan om met Bovemij tot een overeenkomst te komen, maar soms kom je er gewoon niet uit met elkaar.”

Niet handig

Op de markt voor garageverzekeringen blijven nu als prominente spelers behalve Bovemij nog NN, Klaverblad en ASR over. Bovemij stelt marktleider te zijn: “We hebben ongeveer de helft van de markt voor garagepolissen in handen.”
Henk Smit, directeur van serviceprovider Acura, ziet door het afhaken van Delta Lloyd kansen om zich te profileren als specialist op garagegebied. Maar hij noemt de actie “impulsief” en “niet handig”. “Het veroorzaakt veel onrust in de markt, zowel bij de gevolmachtigden, het intermediair als de eindklanten. De branche heeft al te maken met een vertrouwensbreuk en dit soort opzeggingen helpen niet.” Smit erkent dat de resultaten in schadeverzekeringen onder druk staan. “Dat is niet exclusief toe te rekenen aan de portefeuille garageverzekeringen. In het schadelandschap is het altijd zwaar weer geweest. Niet koste wat het kost een klant binnenhalen, maar met verstand het risico beoordelen.” Bij Acura, onderdeel van de Brabantse Summa Holding, zijn ruim 110 kantoren aangesloten.
Volgens Dijkstra (Delta Lloyd) valt het met de onrust onder adviseurs wel mee. “We hebben ze tijdig op de hoogte gesteld. De meeste verzekeringen lopen pas in de loop van volgend jaar of in 2018 af en we helpen adviseurs met het zoeken naar een oplossing.”

Arie van den Berg, als directeur van Heinenoord Assuradeuren ook actief in garageverzekeringen, bespeurt ook onrust maar ziet weinig reden voor paniek onder adviseurs. “Voor ons is het als volmachtbedrijf een kans, maar veel contracten lopen niet meteen per 1 januari af. Er is dus nog wel tijd om een andere verzekeraar te zoeken.”

Verzeker-je-garage.nl

Mocht u uw garage hebben verzekerd bij Delta-lloyd dan kunnen wij uw polis veelal tegen dezelfde of betere premie en voorwaarden overnemen. Neem gerust eens contact met ons op.